srijeda, 17. veljače 2016.

Zdrava kosa/ Healthy hair


Da bi znali kako da njegujemo svoju kosu i kako da naša kosa postane zdrava potrebno je prvo da je upoznamo.


KOSA

Vidljivi dio dlake je sastavljen, kao i nokti, od nežive materije. Dlaka se sastoji od 3 dijela: kutikule, kore i srži. Živi dio dlake je korijen koji je smješten ispod kože. Lojna žlijezda ima funkciju podmazivanja i zaštite dlake i kosmatog dijela kože. Život jedne dlake traje od 3-7 godina. Nakon tog perioda nju potiskuje rast nove dlake. Čovjek svakog dana izgubi oko 100 dlaka i zavisnosti od gustine kose. Svaki put kada jedna dlaka odumre nju zamjeni nova dlaka. U slučaju problema, neke odumrle dlake se ne zamjenjuju novim ili su pak tanje i rijeđe. Rast kose nije isti na cijeloj površini vlasišta. Skraćivanje kose ne ubrzava njen rst, ne jača kosu jer ona raste samo iz korijena. Dlaka raste 1 do 1,5 cm mjesečno.


TIPOVI KOSE

SUHA KOSA- Osobe sa suhom kožom imaju i suhu kožu na vlasištu i suhu kosu. Radi se o kosi koja je izgubila svoju boju, bojenoj kosi. Pva kosa je najčešće lomljiva, krta i porozna. Ta neprijatnost može poticati od nedovoljnog lučenja tiroidne žlijezde. Ali najčešće uzroke treba tražiti u stresu, lošoj prokrvljenosti kože na vlasištu ili neodgovarajućim tretmanima kose, loši šamponi, suviše topla sušenja, česta farbanja, grubo i dugo češljanje kose.

MASNA KOSA- Osobe čija je koža masna obično imaju i masnu kožu na vlasištu i masnu kosu. Ova vrsta kose ima mastan izgled i tendenciju ljepljenja za kožu na vlasištu. Osobe koje imaju masnu kožu moraju biti oprezni i pratiti mogućnost razvoja povećanog sebuma ili seboreje. Ona guši kožu  na vlasištu i proširuje se na svu kosu. Uzrok može biti u hormanalnom poremećaju, premorenosti, neredovnoj ishrani, lošoj probavi, korištenjem nekih lijekova.

MJEŠOVITA KOSA-  Kosa na vlasištu kao i dijelovi kose uz sami korijen su masni. Nasuprot tome kosa je suha, nedostaje joj elastičnost na cijeloj dužini i vrhovima pramenova.

NORMALNA KOSAOznačava onu koja nije ni masna ni suha, zadržava svoj oblik i gotovo uvijek lijepo izgleda. Ovo je idealan tip kose. Sjajna je, lako se oblikuje i ne mora se previše često prati. Koža na glavi je čista, a lojne žlijezde proizvode potrebnu količinu masnoće. Ovakva kosa je uglavnom rezultat zdravlja čitavog organizma. Međutim, čak ni ova kosa neće dugo ostati takva bez odgovarajuće njege. Pretjerano izlaganje suncu, liječenje antibioticima, prekomjerno uzimanje hrane, nekretanje ili loš mini val ili obojena kosa, mogu da izazovu ozbiljne probleme.

NJEGA KOSE

ŠAMPONIšamponi sadrže aktivne agense sa svojstvima čistaća. Pjenušavi šamponi mogu iritirati kožu vlasišta i podstaći nenormalno lučenje sebuma. One koji se manje pjene su blaži i osiguravaju upotpunosti ulogu čistaća. Šamponi i druga sredstva za kosu, blago kiseli ili neutralni odgovaraju normalno kiseloj sredini vlasišta. Ovo je važno kako bi se obezbjedio zaštitni sebum jer se bakterije ne razvijaju u kiseloj sredini.

SUHI ŠAMPONI-  Talk koji je njegov glavni sastojak upija masnu prljavštinu koja se zatim odstranjuje četkom. Oni odgovaraju naročito masnoj kosi. Bolje ih je koristiti samo u slušaju potrebe jer korištenjem duže vremena zamaste kožu na vlasištu i suše je.

ŠAMPON I REGENERATOR 2u1- Oni sadrže dva sredstva u jednom. Jedno čisti kosu, drugo pomaže razmrsiti kosu i daje joj sjaj. Najbolje ih je koristiti odvojeno ali ukoliko vam nije potrebna posebna njega onda i ovakva vrsta funkcioniše.

REGENERATOR-  Nanose se nakon šamponiranja. Njihova uloga je da stegnu ljuske dlake i isprave kosu. Rezultat je lako češljanje kose.

SPECIJALNE NJEGE- neka sredstva se nanose prije šamponiranja. Radi se o aromatičnim uljima ili ekstraktima biljaka. Ona su poznata još iz davnih vremena zbog svojih antiseptičkih svojstava. Postoje i maske za kosu koje se nanose kada je kosa vlažna i potrebno ih je čuvati na kosi nekoliko minuta. Bolje prodiru i omekšavaju kosu nego regeneratori. Voskovi i ulja za kosu koriste se na prosušenoj kosi kako bi joj dali sjaj i zaštitili od toplote prilikom sušenja i korištenja toplotnih uređaja.

ZDRAVA KOSA

Kako bi vaša kosa bila zdrava potrebno je da imate zdravo tijelo. I najmanji nedostatak ishrane, stres, umor, bolest itd. imaju direkte posljedice na dobro zdravlje vaše kose. Ukoliko nista ne poduzmete da to prestane oštećenja se pogoršavaju i mogu izazvati pojavu peruti, iritaciju kože na glavi i dovesti do opadanja kose. Dermatolozi i institucije za njegu kose i naravno frizeri vam mogu pomoći u rješavanju problema.

ISHRANA- Neujednačena ishrana može prouzrokovati mnogobrojne poremećaje.  Da bi vaša kosa bila zdrava potrebno je: -smanjiti potrošnju brzih šećera,-zamjeniti rafinirani šećer fruktozom koju sadrži med,-kontrolišite količine skroba,-ograničite proteine na 50 gr dnevno,-više koristite mliječne proizvode sa malo masnoće,-pijte najmanje 1 litar vode i jedite bar po 1 komad voća između obroka,

Namirnice koje stimulišu rast kose i zdravu kosu su: kvasac, riblja ikra, jabuke, matična mliječ, polen, smeđa riža, sirovo povrće, suho voće, itd.

Ovo je moja kosa prije i sada. Imam mješovitu do normalnu kosu. Prije mog farbanja imala sam normalnu kosu ali farba je isušila tako da koristim maske, ulje, šampone i regeneratore namjenjene tom problemu kako bih je oživjela koliko toliko. Na prvoj slici je moja ofarbana kosa koja je suha i oštećena. Na drugoj slici je moja prirodna boja i zdravija kosa sa više sjaja i manje suhih dijelova. Izbjegavam toplotne uređaje što je više moguće i pokušavam prilagoditi hranu da bi bila zdravija. O mojoj rutini kose kada sam je farbala možete pročitati OVDJE.

Koji je vaš tip kose? Koje proizvode za kosu koristite?

4 komentara:

  1. Wow so much growth. Got to try
    Hey want to follow each other's blog?let me know. Here's my blog
    http://hauteandcomely.blogspot.co.uk/2016/02/7-amazing-ways-to-organise-jewellery.html?m=1

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hey :) thank you so much.. yes of course I will follow your blog :D

      Izbriši
  2. Kosa ti je predivna, no to vjerojatno i sama znaš :)
    Da bar dođem do te dužine..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti :D meni je trebalo bas dugo da dodjem do ove duzine ali je planiram uskoro malo skratiti :)

      Izbriši