srijeda, 10. rujna 2014.

Naša koža :)


Sve žene posežu za dekorativnom i preparativnom kozmetikom bez da poznaju svoju kožu. Većina nas zapravo misli da poznaje svoje tijelo ali praveći mnoge greške dokazujemo ono suprotno. Koliko vam se samo puta desilo da odaberete neki proizvod koji nije namjenjen vašoj koži. Meni se desilo to mnogo puta i takve greške sam pravila jer sam mislila da to nema nikakve veze ako na nekom proizvodu piše za suhu kožu. Danas ću vam pomoći da bolje upoznate svoju kožu. :D



Žene su oduvijek poklanjale veliku pažnju kvalitetu kože, ne samo što ona ističe ljepotu. Njegovanje kože je veoma zahtjevno. Naša koža je naš najveći adut. Koža nas štiti od vanjskih uticaja kojima smo izloženi. Osigurava neophodnu termičku regulaciju i održava tijelo na konstantnoj temperaturi. Koža vrši sintezu vitamina D koji je neophodan za nas organizam. Koža filtrira, prepoznaje i prenosi informacije izvana ka unutrašnjosti organizma i obrnuto. Naša koža je istovremeno zaštita, hemijska laboratorija i odašiljač-prijemnik visokog kvaliteta.

Naša koža se sastoji iz 3 sloja a to su : epiderma(epidermis), derma(dermis) i hipoderma(hipodermis).


Epidermis- je površinski sloj kože i to je prava kora. Na površini, prilikom curenja znoja i loja kroz pore formira se hidrolipidni sloj koji gornjem sloju obezbjeđuje elastičnost i vitalnost. Glavni cilj kozmetičkih sredstava sastoji se u tome da se sačuva ili uspostavi prirodna ravnoteža ovog zaštitnog sloja. U epidermu se takođe stvara melanin, pigment koji određuje boju kože i izvjesnu prirodnu zaštitu protiv UV zraka.

Dermis- sadrži 2 elementa koja su potrebna da bi koža bila elastična a to je kolagen i elastin. A tu se još nalaze i lojne i znojne žlijezde. Lojne žlijezde luče loj ( sebum) osnim na dlanovima i tabanima. Znojne žlijezde stvaraju znoj i on služi za održavanje konstantne temperature.

Hipodermis- je najdublji sloj kože i ovaj sloj štiti mišiće i kosti. Rezerva je hrane i energije u organizmu i upravo hipodermis modulira konture lica kao i one cijele siluete.

Kako naša koža stari???

Fiziloški proces starenja je genetički programiran i počinje od 25-30 godine. Ubrzava ga hladnoća, vjetar, suša, sunce, zagađivanje, nedovoljna ili neredovna ishrana, cigare i alkohol pa i hormonalni poremećaj u menopauzi. Prirodno starenje počinje usporenim obnavljanjem ćelija. Gornji sloj postaje deblji i gubi svoju gipkost. Pojavljuju se prve bore i koža pokazuje veliku osjetljivost na soljne uticaje, ten postaje prozirniji i tamniji.


Prijatelji kože:
vitamini i minerali, voda (hidratacija kože)...

Neprijatelji kože:
alkohol - potrebno korištenje vitamina A,C i E. Uz to primjenjivati kremu na bazi vitamina E.
kafa i čaj- potrebno korištenje vitaminia B i cinka.
cigare- vitamini C i B5.
brze dijete kojima gubimo više od 1 kg sedmično- vitamini A,C i E.
hladnoća, vjetar, suša- zaštitna krema i vitamin E.
sunce- kreme za sunčanje, vitamini A i E.
stalni stres- vitamini B, kalcij i magnezij.


Tipovi kože :)

Koža živi i razlikuje se od osobe do osobe i zahtjeva odgovarajuću njegu za svaki tip kože. Da bismo dobro održavali i njegovali kožu osnovno pravilo je poznavanje tipa kože kome ona pripada: suha, masna ili normalna. Poznati mješoviti tip kože je kombinacija masne kože i druge dvije. Za ovaj tip kože je karakteristična koža koja naginje ka masnoj u centralnoj zoni lica formirajući slovo T ( čelo, nos, brada). Na ostalim mjestima, na obrazima i drugim dijelovima ona je normalna ili suha. Preparati za mješoviti tip kože različito je njeguju i tako uspostavljaju njenu prirodnu ravnotežu.

Bilo da je koža suha, masna ili normalna ona to nije jednoliko tj. lojne i znojne žlijezde nisu podjednako raspoređene. Ima ih više i veće su u T zoni te se taj dio lica više sjaji. Svaka koža je manje ili vise suha, masna ili normalna. Cijelo lice određenog tipa kože njegovaće se nizom preparata namijenjenih tom tipu kože. Npr. formulacije za masnu kožu obuhvata lepezu masnih koža koja ide od masne veoma hidrantne kože do masne dehidrirane. Tu postoji mnogo nijansi koje treba znati razlikovati. Upravo u tome dijagnoza dermatologa ili estetičara može biti dragocjena i dovesti do preporučivanja adekvatne njege specifične za neki tip kože. 


Normalna koža

Koža je dosta vlažna, masna toliko koliko treba da izgleda zdrava, glatka i blistava. Dosta je nježna, sjajna, a njene pore su jedva vidljive. Ta savršena koža o kojoj sanjaju sve žene, koja je uobičajena kod djece, mladih prije puberteta, nažalost, rijetka je kod odraslih osoba. Glavna briga je održati njenu krhku ravnotežu što je moguće duže pomoću specijalne njege.


Suha koža

Njena površina je nježna. Ona je tanka i sasvim malo hrapava posebno na obrazima i lateralnim dijelovima lica. Prirodna mekoća je njen nedostatak. Ona puca čim nema kreme. Vrlo lako reaguje crvenilom ili svrabom na najmanji vanjski ili unutarnji uticaj. Podložna je ranoj pojavi finih borica oko očiju, usta i na čelu. Ako se pravilno ne održava na suhoj koži se pojavljuju crvene mrlje koje mogu preći u lišajeve.Od 3 tipa kože ovaj najprije ostari.


Masna koža

Koža je sjajna i debela, često nema blistavosti a šminku loše drži. Proširene pore zbog protoka loja su obično mjesta na kojima su bijele ili crne tačkice (komedoni) pa i infekcija koja se manifestuje kao prištići. Od 3 tipa kože masna koža je najmanje osjetljiva. Ona je najotpornija na sunce, variranje temperature i starenje. Oni koji misle da imaju masnu kožu mogu uraditi sljedeći test. Nakon pranja kože vodom i sapunom posušite je i sačekajte jedan sat. Stavite maramicu na T lica. Ako se pojavi jedna prozirna mrlja na papiru radi se o prekomjernom loju i dakle o masnoj koži ili mješovitom tipu kože.




Evo nekoliko testova koji će vam pomoći pri određivanju vašeg tipa kože....

Test 1

1. Kad papirnatom maramicom obrišem kožu lica, na njoj...
a) Ne ostaju tragovi.
b) Ostaju lagani masni tragovi.
c) Ostaju jaki masni tragovi.

2. Nakon čišćenja lica osjećam zatezanje kože.
a) Nikad.
b) Ponekad.
c) Uvijek.

3. Boja moje kože je...
a) Ružičasta i svježa.
b) Crvena.
c) Žuto-siva.

4. Pore na mojoj koži ...
a) Nisu vidljive.
b) Sitne su.
c) Velike su.

5. Prištiće i mitesere imam...
a) Rijetko.
b) Jednom na mjesec.
c) Često.

6. Kad s dva prsta podignem kožu na obrazima i potom je pustim, ona se vrati u početni položaj...
a) Odmah.
b) Polako.
c) Vrlo teško.

7. Moja koža uglavnom izgleda...
a) Nježno.
b) Poput hrapavog papira.
c) Odebljalo.

8. Ljuštenje kože mojega lica...
a) Uopće nije vidljivo.
b) Malo je vidljivo.
c) Vrlo je vidljivo.

9. Hladnoća nadražuje moju kožu...
a) Nikad.
b) Ponekad.
c) Uvijek.

10. Nove kozmetičke preparate podnosim...
a) Uvijek dobro.
b) Uglavnom dobro.
c) Vrlo loše.

11. Nakon slabo prospavane noći izgledam...
a) Blijedo.
b) Starije.
c) Lice mi je kao zgužvano.

12. Pigmentirane i crvene mrlje na koži...
a) Nemam nikad.
b) Imam vrlo rijetko.
c) Imam često.

13. Bez ikakvih problema perem lice...
a) Gelom.
b) Uljem.
c) Samo blagim mlijekom.

14. Moj odraz u ogledalu otkriva...
a) Borice oko očiju.
b) Proširene kapilare.
c) Omlohavjele crte lica.

15. Osjećam se dobro u svojoj koži...
a) Uvijek.
b) Rijetko.
c) Gotovo nikad.

16. U kojoj sam starosnoj skupini? 
a) Između 20 i 30 godina.
b) Između 30 i 45 godina.
c) U onoj s više od 45 godina.

Najviše A: Normalna koža
Vaša koža je idealna, odnosno normalna! Ujutro i navečer čistite je mlijekom i, premda niste osjetljivi, ne koristite sapun - on skida zaštitni sloj s lica. Idealne kreme za vas su one s nešto višim udjelom masnoća u odnosu na udio vlage. Ako vam lice djeluje umorno ili se pojave prištići, sloj odumrlih stanica uklonite enzimskim pilingom.

Najviše B: Suha koža
Vi imate tip suhe kože. Od nečistoća i make-upa čistite je mlijekom za čišćenje i mlakom vodom, a za redovnu njegu koristite kreme za zadržavanje vlage. Termalnu vodu uvijek imajte pri ruci, pogotovo ako puno boravite u prostorijama sa suhim zrakom. Prva pomoć pak u kritičnim slučajevima bit će maske koje licu daju vlagu.

Najviše C: Masna koža
Ako imate masno lice, potrebno je koži vratiti ravnotežu. Mogući uzrok ovakvog tipa kože najčešće je čišćenje preagresivnim sredstvima. Njega masne kože morala bi zadovoljiti neke minimalne zahtjeve. Najprije je potrebno smanjiti pore što je više moguće blagim pilinzima, a drugi dio njege činit će matiranje posebnim, nemasnim kremama i serumima kojima se normalizira aktivnost lojnica. Za prvu pomoć idealni su pudrasti papirnati listići koji upijaju višak masnoće.

Jednako B i C: Osjetljiva koža
Vaša koža burno reagira na mnogo toga: na vjetar, na hladnoću i toplinu, na suh zrak, na svaku novu kremu. Ako ste uz to skloni crvenilu, popucalim kapilarama, ekcemima ili osipima, čak i naše savjete uzmite s rezervom i za pravu, stručnu pomoć obratite se dermatologu. Sredstva namijenjena vašem tipu kože ne bi smjela sadržavati nikakve nadražujuće, iritantne tvari, odnosno konzervanse. Preporučuju se kreme s umirujućim sastojcima, dermokozmetika na bazi termalne vode ili prirodna kozmetika. Od make-upa također koristite proizvode sa što manje konzervansa, a najbolji su izbor linije koje nudi nekoliko dermokozmetičkih kuća kao što su Avene, T.LeClerc i Korff.


Test 2




Test 3


                                   Suha koža                         Masna koža                        Normalna koža

Debljina kože           tanka,malo                            debela                                srednje tanka
                                   providna 


Pore                    praktično nevidljive                  proširene                          srednje proširene

Ne nanositi
kremu nakon        koža puca veoma            nikakve neprijatnosti                 koža puca blago
čišćenja kože             neugodno                     čelo i lice se počinju               u predjelu obraza
30 minuta                                                                 sijati


Crne tačke              zanemarljive                        na cijelom licu                       na nosu i čelu


Bubuljice                skoro nikada                              često                                     rijetko


Ten                             svijetao                                  taman                               srednje svijetao


Bronzana            lako izgori na suncu                   izvrsna boja                 prvo izgori a zatim potamni
boja            


Pocrvenite li?               lako                                      rijetko                                  ponekad



Većina odgovora sa DA za predočeni tip kože određuje vaš tip kože.



Isprobala sam testove i rezultati na sva 3 su bila ista. Moja koža je mješovita tj. na T zoni je masna a ostali dio lica je normalna koža pa zbog toga biram proizvode za mješovitu kožu. Mnogo sam griješila kada sam birala proizvode za isušivanje lica jer sam htjela da svoju T zonu dovedem u red ali sam napravila još veći problem. Moja T zona je tada počela da lući još više sebuma i postala sjajnija a ostatak lica je postao jako suh i počeo da puca. Međutim svoje lice sam dovela u red i te neke sitnice popravljam šminkom tako što T zonu više matiram ili koristim papiriće za matiranje kože.

Ukoliko želite još ovakvih korisnih postova obavezno komentarišite :) Da li vam je ovaj post bio od koristi? Da li ste griješili kada ste birali proizvode za svoj tip kože?

Do sljedećeg posta veliki pozdrav :D


Nema komentara:

Objavi komentar